Sunday, June 24, 2018

GUACAMOLE

El guacamole, una prepació culinària ancestral de les terres mexicanes, ha esdevingut en els nostres dies un estàndard internacional. Pot ser un plat en sí  mateix, una salsa o condiment per acompanyar altres plats o un ingredient per a amanides. En esència es tracta d'alvocat xafat i amanit amb llima o llimona i amb la pasta obtinguda s'hi sol posar ceba picada, tomàquet a trossets petits i coriandre (o julivert). A partir d'aquí, es pot fer tot el que la imaginació i la creativitat (i els recursos a l'abast) ens permetin.

Aperitiu de guacamole

El meu primer guacamole


Amanides de guacamole








Ravioli de mango farcits de guacamole  

Sol de guacamole

Vaixell navegant sobre un mar de guacamole

Tuesday, June 19, 2018

AMANIDES DE PATATES

Ara que comença a fer calor, una amanida fresqueta de patates és perfecta. Jo normalment bullo les patates senceres amb força sal, les deixo refredar i les tallo a rodanxes. Aquestes rodanxes em serveixen de base per anar afegint altres vegetals (tomàquet a rondaxes, pebrot a dauets, mongeta verda, ceba, etc), tonyina (en escabetx millor), anxoves, pop o palets de mar. També s'hi pot posar frankfurt (tipus amanida alemanya, kartoffelsalat) amb mostassa. Una altra forma de presentació és col·locar aquests ingredients en capes dins un motlle i decorar el plat amb una amanida variada. També es pot fer un pastís aixafant la patata, farcint-la amb els ingredients desitjats, enrrollar-la, cobrir-la amb maionesa i  decorar-la al gust.























Friday, June 8, 2018

REMOLATXA, COLOR I TEXTURA

La remolatxableda-rave o beta-rave (Beta vulgaris var. conditiva o var. vulgaris) és una planta amb flor de la família Amaranthaceae de color vermell fosc. També existeixen altres varietats, com ara la bleda-rave sucrera.

AMANIDES QUE HE FET AMB LA REMOLATXA COM UN DELS SEUS INGREDIENTS

  • Amanida psicodèlica de col, pastanaga i remolatxa


Amanida de llenties (Cireres, pernil, xips de verdures, olives, remolatxa en vinagre, anet i Mòdena)



Amanida amb ceba, remolatxa i raves



Rodanxes de remolatxa en vinagre
(Es pela la remolatxa, es talla a rodanxes i es posa en pots amb oli i vinagre i sal. Jo poso més o menys 1 part d'oli i 3 parts de vinagre però això va a gust del consumidor)


Amanida de remolatxa, raves amb olives arbequines



Amanida de carnaval (amanida de fulles amb tomàquet i rulo de cabra disfressada amb remolatxa envinagrada, pop i pinyons)



Amanida de remolatxa, col i pastanaga amb xerries i olives



Amanida de tomàquet, formatge feta i remolatxa amb toc de llima i menta


Esclat de liles



Remolatxa sobre col i pastanaga



Amanida en lila amb rodanxes de remolatxa en vinagre

Per més informació, vegeu els següents articles: 

Remolacha, el morado está de moda


Sunday, June 3, 2018

FAVES, FAVETES I FAVADES


Les faves donen molt de sí, no tan sols gastronòmicament sinó també a nivell d'expressions, frases fetes o refranys (Només cal mirar l'entrada al Diccionari Català-Valencià per comprovar-ho).

1. Llegum produït per la planta Vicia faba, i que es compon d'una beina llarguera que conté diferents bessons o grans, ovalats, de dos a quatre cm. de llargària; 
 Fava panesca: varietat de fava que té la tavella curta, però els bessons grossos, blancs o vermellosos, i molt bons (Val., Mall.). 
Fava negra: varietat de fava més petita que l'ordinària, i amb la clovella negra (Mall.). 
Fava negreta: una classe de fava negra, no gaire bona, que serveix per a femar (Ribera del Xúquer). 
Fava tendral: és la més curta, que només té tres o quatre gallons; és blanca i bona (Alcoi). 
Faves amb xiulets: les favatines, o sia, faves molt tendres, que encara no tenen gra (Empordà). 
Fava canina: matacà o nou vòmica. 
Fava de porc: Si han menjat iosquiam que los antichs anomenauen faua de porch, Agustí Secr. 171 vo
Faves amb borra: les faves mig fetes o mig granades, tendres, amb la bajoca (Camp de Tarr.). 
Faves tendres: les que encara són verdes.
Faves velles seques: les que han perdut la verdor i tenen la clovella dura. 
Cellar faves: llevar-ne la cella. 
Faves frites: faves tendres fregides amb saïm. 
Fava parada: guisat de faves cuites sense clovella i amb el bessó obert de dalt a baix en el sentit de l'amplària; es cuinen amb col o altra verdura (Mall.). 
Faves ofegades: les que es couen sense aigua i amb poc foc, tenint damunt l'olla un paper d'estrassa i un plat d'aigua; s amaneixen amb llor, all tendre, ceba, botifarra i altres ingredients (Empordà, Men.). 
Faves escaldines: les que es mengen bullides i trempades amb sal, oli i vinagre (Mall.). 
Fava fresa: fava pelada. Ni encara llentilles, puix tinch faua fresa, Brama llaur. 200. 
Faves ensabatades: faves amb clovella. 

|| 2. per ext., La favera o planta que produeix aquell llegum (V. favera). «Les faves calentes són una classe de faves que els costa molt gelar-se pel fred; fan els borratxets o favetes més llargs que les ordinàries». 
|| 3. Fava grassa: planta crassulàcia de l'espècie Sedum purpurascens, anomenada també fabària (cf. Flora Cat. ii, 400); cast. haba crasa. 
|| 4. Inflor poc prominent que es produeix en l'epidermis per la picada d'un insecte o per altra causa d'inflamació; cast. roncha, habón. 
|| 5. Clotet de la cara treballada de les pedres picades (Tarr.). 
|| 6. Taca rodonenca de la pell d'una persona o animal (val., mall.); cast. mota. 
|| 7. Tumor de sang coagulada a la boca d'una bèstia; cast. haba. De la malaltia qui's fa al cauall en la boca per sobres de sanch, a la qual dien l'empastre ho paladas ho faua, Dieç Menesc. ii, 34. 
|| 8. Cadascuna de les peces rodonenques de diferent color que servien en les votacions per a treure a sort els noms dels candidats; cast. altramuz. Que lo ofici de jurats fos fet en lo modo y forma que són creats, enseculats e trets los teulers, ço és ab faues o bellotas, doc. a. 1527 (BSAL, vii, 430). 
|| 9. Extrem del membre viril, en llenguatge grosser; cast. balano. 
|| 10. m. i f. Persona beneitota, aturada, que no es sap desfer de les dificultats (Cat., Val., Bal.); cast. bobalicón. En valencià i mallorquí s'aplica quasi exclusivament als homes; en altres regions es diu també de les dones. Que era una dona massa fava, Ramon Vidales Vaca llet, 48. 
|| 11. Joc d'infants, 
    Loc.
—a) Fer fava: exagerar molt, fer una cosa massa grossa (Mallorca, Menorca).—b) Plantar faves: coixejar.—c) Entendre faves per llentilles: entendre una cosa per l'altra (Val.).—d) Tenir bona fava de son queixal: tenir allò que es desitja o necessita; estar en el seu element, en la situació o circumstàncies més agradables (Mall.). Però may tenia millor fava de son caxal que com las havia amb cualque cap-ferro, Aguiló Rond. de R. 10.—e) Esser faves comptades: esser una cosa molt segura, no poder fallar, no tenir rèplica (Cat., Val., Bal.).—f) Treure faves d'olla: revifar-se, refer-se d'una malaltia, d'un estat ruïnós, d'un defecte greu, etc.—g) No poder dir «fava»: estar extremadament abatut o descoratjat, no poder alçar la veu.—h) Esser Estar més brut que una garba de faves: es diu d'una persona o cosa molt bruta (Mall.).—i) Tenir tant de gust com fava parada freda: esser molt poc gustós (Mall.). Sortirà un patracol qui tendrà tant de gust y sabor com fava parada freda, Aguiló Rond. de R. 6.
    Refr.
—a) «Déu dóna faves a qui no té queixals» (Cat., Val., Bal.); «Déu dóna faves a qui no té barram» (Mall.); «Déu dóna a menjar la fava al qui no té dents» (Alguer): es diu volent significar que moltes vegades els mitjans per a fer una cosa estan en mans de qui no els pot aprofitar.—b) «Val més faves a ca-seva, que pollastres a ca-d'altri» (Men.), o «que capons i gallines a fora casa» (Mall.).—c) «Ses faves no couen, si no hi afigen»: es diu al·ludint a les persones que en contar una cosa l'exageren i afegeixen mentides a les veritats (Mall.).—d) «Les millors faves són ben porquejades», o «són fetes amb medalles»: vol dir que el millor guisat de faves és fer-les ofegades amb cansalada o amb rodanxes de botifarra (Manresa).—e) «Cada fava té son corc, i n'hi ha que en tenen dos»: significa que totes les coses i persones tenen imperfeccions.—f) «Qui vol faves cuitores, que les sembri a bon lloc» (Mall.).—g) «Sembres faves al moll? Faves al coll»: vol dir que les faveres sembrades en terra molla de pluja s'hi fan molt bones i creixen fins a l'alçada del coll (Catalana, i, 401).—h) «Per la Mare de Déu del Pilar, faves a sembrar» (Urgell).—i) «Per Sant Sever, faves a fer» (Empordà, Vallès).—j) «Qui vulgui menjar faves pel segar, que les sembri per Sant Sebastià» (BDC, xviii,226).—l) «Pel maig, faves a raig» (ibid. 258).—m) «Per Santa Creu, pèsols i faves per tot arreu».—n) «Any de beixest, any de faves» (Men.).—o) «Quan les faves ja fan cloc, nostr'amo, no estic enlloc»; «En temps de faves, ets al·lots no diuen què mana» (Mall.): vol dir que en el bon temps els criats no volen estar subjectes, volen prendre els seus esplais.—p) «Dona hermosa, o fava o vanitosa» (Manresa).
    Fon.: 
fáβə (pir-or., or.); fáβɛ (Sort, Tremp, Ll., Urgell, Gandesa); fáβa (Andorra, Esterri, Tortosa, Val.); fáva (Cast., Al.); fávə (bal.).
    Intens.:
—a) Augm.: favassa, favarra, favota, favarrassa, favarrota, favarrot, favot.—b) Dim.: faveta, favetxa, favel·la, faveua, faviua, favona, favó, favoia, favarrina, favarrí, favarroia.
    Etim.: 
del llatí faba, mat. sign. || 1.


Pel que fa a l'ús culinari, tot seguit us mostro alguns del plats que he fet on un dels ingredients són les faves: